Gevelsteen D HOOP
Gevelstenenmuur Sint Luciënsteeg, Amsterdam

Een gevelsteen met een staande vrouw op een ovaal vlak. De voorgestelde figuur, gehuld in een ruim vallend gedrapeerd gewaad, houdt de linkerhand tegen de borst en leunt met de andere hand op een anker. Aan de rechterzijde staat een altaar met een vlammend vuur waaruit de vogel Fenix opstijgt. Deze mythische vogel werd zeer oud, verbrandde zichzelf op een altaar en verrees als een jonge Fenix uit zijn as. Hij geldt als een symbool van de opstanding van Christus. Het anker is een bekend Christelijk symbool voor de hoop.
De gevelsteen is uit de tweede helft van de 17de eeuw en afkomstig van het afgebroken pand Heiligeweg 10. De gordijnachtige omlijsting van het reliëf komt maar zelden voor bij Amsterdamse gevelstenen. In 2013 heeft Wil Abels deze steen, tesamen met de andere stenen in deze gevelstenenmuur, in opdracht van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen gerestaureerd en weer in kleur gezet.
Schetsboek Suassao, blz 96.
Schetsboek Suasso, blz 97.
STANTVASTIG HEYT, in de St. Luciënsteeg.
GELOOF, Spiegelgracht 15.
D LIEFDE, Keizersgracht 211.
In 1868 vermelden Van Lennep en Ter Gouw (De Uithangteekens etc. deel II, pagina 7) op de Heiligeweg een serie van “vier mooie steentjes”. Dankzij Jonkeer Suasso weten we de huisnummers. Het waren respectievelijk STANDVASTIGHEID (op nr. 4), D HOOP (op nr. 6), D LIEFDE (op nr. 8) en GELOOF (op nr. 10).
De lotgevallen van de stenen na afbraak van de Heiligeweggevels zijn niet helemaal duidelijk. HOOP en de STANDVASTIGHEID zijn in de gevelstenenmuur in de St.Luciensteeg terechtgekomen. Zij behoren tot de eerste serie van daar ingemetselde gevelstenen. In 1921 was de ‘Vereeniging tot Behoud van Gevelsteenen’ opgericht en deze vereniging liet al kort na de oprichting 20 gevelstenen (waaronder D HOOP en STANDVASTIGHEID) inmetselen in de muur aan het ‘pleintje’ in de St. Luciensteeg.
GELOOF, uitgebeeld op de steen als een staande vrouwenfiguur op het ovale vlak, gekleed in ruim vallend gewaad, is voorgesteld als personificatie van het Geloof, vergezeld van de gebruikelijke attributen, het opengeslagen (bijbel)boek en het kruis. De twee wetstafelen rechts en het (kerk)gebouw aan de andere zijde zijn extra toevoegingen. Begin 2007 benaderde de eigenaar van het pand de VVAG om de mogelijkheid van restauratie en polychromering te bespreken. Het resultaat, mooi werk van Wil Abels is sinds eind maart op de Spiegelgracht 15 te zien.
De steen D LIEFDE werd in 1968 door het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap aangekocht. In het Jaarverslag 1968/ 1969 wordt vermeld dat deze steen ongeveer 30 jaar geleden door een timmerman gevonden werd in een kast in een tegenover gelegen huis aan de Heiligeweg. De gevelsteen werd voorlopig opgeslagen op de werf van Monumentenzorg en in 1988 per abuis, de steen was immers eigendom van het KOG, beschikbaar gesteld aan de eigenaar van Keizersgracht 211, ter inmetseling in zijn pand.
___________________________
Tekst: Onno Boers