Gevelsteen COORENHARP
Gevelstenenmuur Sint Luciënsteeg, Amsterdam

Recht Boomssloot 72 (ged.)- 78 (ged.) (v.r.n.l.). Naast nummer 76 de ingang van de Korte Koningsdwarsstraat. Foto uit ca. 1920 van onbekende maker. © Stadsarchief Amsterdam
Een gevelsteen met een korenzeef. Een korenzeef, ook wel korenharp genoemd, werd gebruikt om gedorst graan van onzuiverheden te ontdoen. In de bak bovenaan werd het graan geschept en door middel van het luik in de voorzijde kon men het graan gedoseerd over de zeef laten lopen.
De steen (formaat: 68x 45 cm) is uit de eerste helft van de 17de eeuw en is afkomstig van Recht Boomssloot no. 76. De bouwer van het pand is niet te achterhalen, de vroegste vermelding van de steen is van 1661. Op archieffoto’s is te zien dat de gevel met twee jaartallinten gedateerd was: ANNO en 1623. Het pand werd, met de nummers 52- 76 in 1928 afgebroken en vervangen door het huidige schoolgebouw.
In 2013 heeft Wil Abels deze steen, tesamen met de andere stenen in deze gevelstenenmuur, in opdracht van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen gerestaureerd en weer in kleur gezet.
___________________________
Tekst: Onno Boers