Gevelsteen DE KATTENBAKCENTRALE

Pieter Baststraat 19, Amsterdam

GEVELSTEEN
KATTENBAKCENTRALE

Pieter Baststraat 19, Amsterdam

De jaartallen op de steen verwijzen respectievelijk naar 1905, het jaar dat de bouwvergunning voor het pand werd afgegeven en 2023, het jaar van de afronding van de renovatie van het pand. De opdrachtgever wilde verder geen onderschrift, omdat hij juist wil “dat passanten verder lopen met een vraagteken boven hun hoofd”.

Ontwerptekening door Tobias Snoep. © Snoep & Vermeer

De huidige eigenaar Daan Ruys liet voor de gevel van zijn huis deze gevelsteen door Tobias Snoep maken, ter ere van de verdwenen Kattenbakcentrale die in de jaren ’30 van de vorige eeuw in dit pand gevestigd was. De mensen van de Kattenbakcentrale kwamen twee keer in de week met de bedrijfs-bakfiets aan huis om de kattenbakken te verschonen. Men kwam dan met een schone bak en nam de vuile mee. Kinderen zongen er zelfs een liedje over:

Hier is de kattenbakcentrale,
Ik kom het vuile bakkie halen,
Ik kom het schone bakkie brengen,
O, snotverkoffie wat stinken die krengen.

Het pand Pieter Baststraat 19 stamt uit 1905 en heeft sindsdien meerdere verbouwingen ondergaan. Het bijgebouw stamt uit 1926 en is in 1937 verbouwd tot ‘De Kattenbak Centrale’ naar ontwerp van de bouwkundige C. de Groot.

De afgebeelde kat is, op verzoek van de dochters van Daan Ruys, een verbeelding geworden van de rode kater Cornelis, die zij in hun vorige huis hadden. De gouden uitwerpselen van de kat staan symbool voor de kosten van de verbouwing.

Met dank aan: Snoep & Vermeer