Gevelsteen D KOONIG DAUID

Oudeschans zn (zijgevel Nieuwe Batavierstraat 2), Amsterdam

Een gevelsteen met een staande koning David die harp speelt. De steen is afkomstig van Uilenburgerstraat no. 67 en zat daar boven de toegang tot de zogenoemde Davidsgang. 

De Bijbelse David (ca. 1040 v. Chr. tot 970 v. Chr.) was volgens de Hebreeuwse Bijbel de tweede koning van het Verenigd Koninkrijk Israël en stamvader van het huis van David, dat tot de 6e eeuw v.Chr. in Jeruzalem aan de macht zou blijven over het koninkrijk Juda. Hij wordt beschreven als een rechtvaardige koning, hoewel hij niet foutloos was, een gewaardeerd krijger, muzikant en dichter, aan wie traditioneel vele Psalmen worden toegeschreven. Terwijl koning Saul nog koning was, werd David door Samuel tot koning gezalfd (1 Samuel 16:1-13). Het zou echter nog jaren duren voordat hij de troon besteeg. Kort na zijn zalving kwam hij aan het hof van koning Saul en daar laat de neerslachtige Saul hem halen om voor hem op de lier te spelen en zo zijn “kwade geest” te verdrijven (1 Samuel 16:14-23).

De gevelsteen vlak na restauratie in 2009/ 2010.

Uilenburgerstraat 51- 67, door de hele straat onbewoonbaar verklaarde woningen. Foto van onbekende maker uit mei 1925. © Stadsarchief Amsterdam

Het eiland Uilenburg werd omstreeks 1595 aangelegd. Het nieuwe gebied kreeg als voornaamste bestemming scheepsbouw, ankersmederijen, teerkokerijen en andere, aan de scheepsbouw gerelateerde functies.

De middenstrook was voor woningbouw bestemd. De twee straten die hierdoor ontstonden waren de Uilenburgerstraat en de Batavierstraat. Toen de scheepsbouwactiviteiten naar elders in de stad verhuisden, werd de woonbebouwing op Uilenburg uitgebreid.

In het begin van de 20ste eeuw was de buurt zodanig verpauperd dat tot totale sanering werd besloten. In 1927 werden de laatste krotten gesloopt en van de twee smalle straten één brede gemaakt: de huidige Nieuwe Uilenburgerstraat.

De gevelsteen (formaat 85x 45cm) is in 2009/ 2010 door Wil Abels gerestaureerd en gepolychromeerd.

Tekst: Onno Boers