Gevelsteen HET GELOOF HOOP EN LIEFDEN

Noorderkerkstraat 14, Amsterdam

In 1992 werd de VVAG benaderd door de eigenaar/ bewoner van Noorderkerkstraat 14 met het verzoek om ‘iets te doen’ aan zijn gevelsteen. Ondanks de afschilferende dikke verflagen was te zien dat het een bijzonder fraaie en mooi gehakte steen was. De steen is uit de eerste helft van de achttiende eeuw. De met acanthusblad versierde zijkanten lopen met een C- voluut (C- vormige versiering) uit op de bredere onderplint.

De gevelsteen vóór restauratie.

Detail van de gevelsteen.

De voorstelling is ontleend aan het Bijbelse verhaal (1 Korintiërs 13: 13), waarin Paulus schrijft: ‘Ons resten Geloof, Hoop en Liefde, maar de grootste is de Liefde’. Het is ook bijzonder dat op deze gevelsteen in een enkel vrouwenfiguur de drie goddelijke deugden Geloof, Hoop en Liefde gepersonifieerd worden, iets wat iconografisch zeer zelden voorkomt en zeker niet op gevelstenen. Meestal worden deze deugden op aparte steentjes naast elkaar voorgesteld.

De op de gevelsteen afgebeelde vogel moet een valk voorstellen. Helaas is hij niet goed geschilderd en wordt hij vanwege de kleurstelling door veel mensen voor een duif aangezien. Op haardplaten, tegels, kussenkasten en in Jezuietenkerken ziet men de valk afgebeeld bij of voor de personage van de Hoop. Vaak wordt de valk met een kapje op afgebeeld. De valk staat voor ‘hoop op vrijheid’.

In 1993 is het reliëf (formaat: 55x 160cm) door Wil Abels hersteld en gepolychromeerd. Bij het verwijderen van de verf bleek dat de rozenkrans op het altaar, met de afwisseling van grote en kleine kralen, een exacte weergave van een rozenkrans was. Wij veronderstellen dan ook dat in dit geval de opdrachtgever katholiek was en dat op deze subtiele manier liet blijken.

Tekst: Onno Boers