Wapensteen met een rode haan

Leidsegracht 100, Amsterdam

WAPENSTEEN
MET EEN RODE HAAN

Leidsegracht 100, Amsterdam

De Leidsegracht maakte deel uit van de Uitleg van Amsterdam en markeerde de grens tussen de eerste en de tweede fase van de aanleg van de grachtengordel. Tussen 1615 en 1658 was de Leidsegracht de zuidelijke begrenzing van de stad. De gracht kreeg zijn naam in 1658 en is genoemd naar de stad Leiden. Volgens het Amsterdamse Kadaster is pand Leidsegracht 100 gebouwd in 1896, maar in werkelijkheid is het pand veel ouder. 

In de gevel, tussen de raampartijen van de eerste- en tweede verdieping, is deze wapensteen met een mannelijk wapenschild met een rode haan te vinden.

De steen heeft niet oorspronkelijk in de gevel van dit pand gezeten. Hij is ooit door de VVAG aangekocht bij een Amsterdamse antiquair. die aangaf dat de steen uit Frankrijk afkomstig was. Gezien de stijlkenmerken van de steen is dit ook zeer aannemelijk.

Daarop is de steen door de bewoonster van dit pand – een zeer gewaarddeerd lid van de VVAG – weer van de vereniging overgekocht. Daar de bewoonster en haar echtgenoot grote liefhebbers van Frankrijk zijn, sloot de plaatsing van deze Franse steen natuurlijk mooi aan bij hun passie.

Jan Hilbers heeft de steen gerestaureerd en Tobias Snoep heeft de steen daarop in de gevel geplaatst.

Tekst: Jos Otten