Gevelsteen IN T JAAR VAN CHRISTUS

Koningsstraat 27, Amsterdam

Begin 16e eeuw werd het gebied waar de Koningsstraat zich nu bevindt in gebruik genomen als havengebied, de zogenaamde Lastage. Eind 16e eeuw werden de werven van de Lastage onteigend door het stadsbestuur en werd een woonwijk aangelegd, waarbij onder meer de Koningsstraat ontstond. De naamgeving van deze nieuwe straten in de Lastage (Jonkerstraat, Ridderstraat, Keizersstraat en Koningsstraat) is het vroegste voorbeeld in Nederland van straatnaamgeving door een overheid. De naamkeuzes waren ongebruikelijk omdat Nederland in die tijd een republiek was. De namen hadden niets te maken met de ligging van de buurt, met de eigenaren van de grond of met haar bewoners.

De gevelsteen vóór restauratie.

Vanaf eind 16e eeuw vestigde een omvangrijke Armeense minderheid zich in de buurt, waaronder in de Koningsstraat. Er bestaat een inventarislijst uit 1703 van een Armeens- Apostolische schuilkerk in de Koningsdwarsstraat. Het huidige rijksmonument aan Koningsstraat 27 uit 1765 werd in de tweede helft van de 18de eeuw bewoond door o.a. de Armeense opperkerkmeester Arachiel di Paulo, die deze gevelsteen liet plaatsen. De gevelsteen in de gevel van het pand toonde dat hier een priester woonde.

De gevelsteen (formaat: 67x 120cm) toont met een miskelk waarboven een hostie in een stralenkrans. Links en rechts van de kelk staan Armeense karakters die de afkorting zijn van: HEILIGE KELK. Op de onderplint staat, naast het jaartal 1765 van de plaatsing, in Armeense letters: IN T JAAR VAN CHRISTUS. De letters A en P verwijzen naar Arachiel di Paulo. De ingezwenkte zijkanten met geschulpt ornament aan de binnenzijde, lopen uit op de iets bredere gebogen onderplint.

De steen is in 2012 door Wil Abels schoongemaakt en deels verguld.

___________________________

Tekst: Onno Boers
Omgevingsfoto: Frank Lucas