Gevelstenen met het Lam Gods en het Wapen van Hall

Koninginneweg 2, Amsterdam

Gevelstenen
met het Lam Gods
en het Wapen van Hall

Koninginneweg 2, Amsterdam

Gevelsteen met het Lam Gods.

In een onbekend stukje Oud Zuid, aan de Koninginneweg die toegang geeft tot het Vondelpark, staat deze in 1888 door architect A. Boeken in eclectische stijl gebouwde halve villa. Rond 1928 is het pand verbouwd.

Op de muur naast de trap naar de voordeur zijn een wapensteen met het Wapen van Hall en een gevelsteen met het Lam Gods ingemetseld.

Het wapen van de stad Hall in Tirol, vlakbij Innsbruck, betstaat uit twee staande leeuwen die een zoutvat vasthouden. De zoutindustrie, die goederen exporteerde tot in Zwitserland, het Zwarte Woud en de Rijnvallei, is altijd van groot belang geweest voor de stad Hall. Met de andere poot houden de leeuwen een kroon vast. Zij staan op een geprofileerde plint, waaronder een gevleugeld aanziend masker. Links en rechts van het masker het jaartal 1649. Deze gevelsteen (formaat 54x 90 cm) is afkomstig van Haarlemmer Houttuinen no. 179.

De gevelsteen (formaat 55x 54 cm) met een staand, naar links gewend lam met een kruisvaan, het attribuut van Johannes de Doper, is van onbekende herkomst.

De steen is uit de eerste helft van de 17de eeuw en het komt niet vaak voor dat de tekst in schrijfletters op een gevelsteen staat. Enkele letters zijn heel klein boven de tekst gehakt: CHRISTUS IS HET LAM DIE de SONDen / DES WERELTS WECH NAM. Het op de onderste regel vermeldde ‘O.B.’ verwijst naar het boek ‘Openbaringen’ in de Bijbel.

De verdwenen steen met de driemaster.

Een derde steen, met een naar links zeilende driemaster van midden 17de eeuw type waarvan de herkomst ook niet bekend was. bleek op zekere dag verdwenen, het gat in de muur was keurig met baksteen opgevuld, maar niemand wist waarheen de steen ‘verhuisd’ was. Zelfs een oproep in de Wijkkrant bracht geen oplossing.