Gevelsteen D JONGE VISSER
Eerste Lindendwarsstraat naast nr. 11, Amsterdam
Begin september 2013 is deze eenvoudige maar fraaie gevelsteen teruggekeerd naar de Eerste Lindendwarsstraat. In de nieuwbouw uit de dertiger jaren op nr. 11, het oorspronkelijke adres, was ook gezien de constructie van de gevel, geen plaats. Woonstichting Y- mere heeft gekozen voor de nieuwe plek, in een blind muurtje, rechts naast nr. 11, een prachtige plek en dat vinden de Vrienden Van de Amsterdamse Gevelstenen het belangrijkste, pal naast z’n oude adres waar de tekenaar Misset ‘m nog omstreeks 1910 aantrof en er een tekening van maakte.
Bladzijde 90 van het Schetsboek van Suasso.
De gevelsteen getekend door Misset.
In de Voorlopige Monumentenlijst van 1928 wordt de steen niet vermeld. Hebben de samenstellers de steen over het hoofd gezien of was het oude pand toen al vervangen en de steen in de handel terecht gekomen?
Begin februari 2011 kreeg het VVAG- bestuur bericht van Gert Immerzeel, terreinbeheerder van Kasteel Nijenrode, dat we deze steen, (hij had jarenlang in het plaveisel voor het koetshuis gelegen en was in 9 stukken gebroken) konden ophalen ter terugplaatsing op het oude adres. Jan Hilbers heeft de brokken vakkundig tot een geheel samengevoegd en woningstichting Y- mere heeft de steen overgenomen ter herplaatsing.
Ondanks een uitvoerig huisonderzoek door Hans Brandenburg hebben we geen direct verband kunnen leggen tussen de voorstelling en het onderschrift 17 D JONGE VISSER 34 en eventuele 18de- eeuwse eigenaren/ bewoners van het pand. Wel vond Brandenburg een koop/ verkoopakte van 18 mei 1734, Jan Minken, tabakkoper, koopt het pand voor fl. 2300.- van de rentenier Pieter Cleman, maar een huisnaam wordt niet vermeld. Pas in een overdracht van 26 oktober 1787 wordt het pand omschreven als ‘waar de Visser in de gevel staat’.
Tekst: Onno Boers
Huisonderzoek: Hans Brandenburg