Gevelsteen MET EEN GEKROONDE STER
Beursstraat 21, Amsterdam
In de 19de eeuw zijn grote delen van het Damrak aangeplempt, eerst voor de bouw van de Beurs van Zocher (1845) en later voor de Beurs van Berlage, voltooid in 1903. Door de bouw van de Berlage-beurs ontstond de huidige Beursstraat en kregen de voormalige, aan het water staande achterhuizen van de Warmoesstraat een eigen huisnummer.
Tekening uit oktober 1896 door J.M.A/ Rieke (1851-1899), van de oostzijde van het Damrak gezien naar de achterzijde van de huizen aan de Warmoesstraat nummer 86-112 (later: Beursstraat 21- 47). In het midden achter het plantsoentje de ingang van de Paternostersteeg met op de achtergrond de Oudekerkstoren. De paarse stip geeft het pand met de gevelsteen aan. © Stadsarchief Amsterdam
Het huidige Beursstraat 21 maakte deel uit van een pand in de Warmoesstraat, het huidige nr. 86, en in een koop/verkoopakte van 1661 luidt de omschrijving: ‘huis en erf in de Warmoesstraat genaamd ‘den Abraham’ strekkende van voor van de straat tot achter aan ’t Ammerack (=Damrak).
Een gevelsteen in de Damrakgevel wordt niet genoemd, ook niet in latere koop/verkoopaktes.
Op een tekening van J. M. A. Rieke uit 1896 van de panden aan de Beursstraat is het huidige nr. 21 duidelijk zichtbaar. Het is (was) een rijkversierde z.g. verhoogde halsgevel waar in de top, onder het zoldervenster, de gevelsteen met de 6-puntige ster herkenbaar is.
Van de rijke gevel uit de 17de eeuw is na diverse verbouwingen weinig overgebleven. Wel bewaard zijn twee gebeeldhouwde vruchten festoenen en, hoog in de gevel, de steen (70x 60cm) met de 6-puntige, gekroonde ster.
Tekst: Onno Boers
Huisonderzoek: Hans Brandenburg