Frontonsteen T REIGERSNEST

Sloterweg 701, Amsterdam

FRONTONSTEEN
T REIGERSNEST

Sloterweg 701, Amsterdam

De Sloterweg is een ruim 2,4 km lange dijkweg in Sloten (gemeente Amsterdam) tussen de Johan Huizingalaan en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De Sloterweg vormde sinds de middeleeuwen de verbinding tussen Sloten en Amsterdam. In de 17e eeuw was de Sloterweg een geliefde wandelroute voor vele Amsterdammers. De Sloterweg was de scheiding tussen de Sloter Binnenpolder ten noorden ervan en de Riekerpolder ten zuiden ervan. Tussen het dorp Sloten en de Schinkel had de weg tot halverwege de 20e eeuw een landelijk karakter, mede door de vele tuinderijen.

Het pand Sloterweg 701 is dus gelegen in de buurt Riekerpolder, dat zijn naam dankt aan de buurtschap Rieck ten zuidwesten van Sloten. De frontonsteen T REIGERSNEST is in opdracht van de huidige bewoners, die in 2003 deze woning betrokken, ontworpen en uitgevoerd. Het thema van de steen is door de bewoners zelf bedacht en refereert aan de vele reigers die in dit gebied zitten en het voormalige Reigersbos, dat naast het nabijgelegen Siegerpark lag.

De huidige eigenaar wilde eigenlijk, in eerste instantie, de oorspronkelijke frontonsteen die in het pand zat, kopen en terugplaatsen. Deze steen was door de vorige eigenaars uit de gevel gehaald en meegenomen toen zij het pand verkochten. Helaas lukte de aankoop niet omdat deze steen als familiebezit van de vorige bewoners gold.

De frontonsteen gefotografeerd in 2023.

Sloterweg 701 in 1979.

De frontonsteen die de huidige eigenaar in de gevel terug wilde hebben, is de hierboven afgebeelde halfronde steen waarop twee, in achttiende- eeuws kostuum geklede mannen staan. Een derde man, in eenvoudiger kostuum, zit aan de rechterzijde geknield bij een tuinvaas waarin hij bloemen aan het schikken is. Op de onderrand staat:

EEN ANDERSMANS PRATEN KAN MYN NEIT
BATEN IK DOE MIJN SIN EN SET DE BLOEMEN IN

Het reliëf is afkomstig van een boerderij- tuinderij in de Baarsjespolder D158, bij de Krommerd. In januari 1921 ging daar C.J. Sol wonen. De steen zat daar toen al in de gevel van de boerderij. In 1929 verhuisde de familie wegens de stadsuitbreiding van Amsterdam naar een nieuw huis met tuinderij op de Osdorperweg 240. De tuinderij werd in 1957 verkocht en de steen is uiteindelijk via diverse omzwervingen in 1966 in de gevel van Sloterweg 701 ingemetseld. De steen was al die tijd nog steeds binnen de familie gebleven!

In 1997 kreeg een familielid van de familie Sol de steen in bezit en via Nes a/d Amstel verhuisde de steen in 2014 naar de huidige bestemming in Aalsmeer. De steen is nog steeds in het bezit van het familielid en is nu ingemetseld in een muurtje in de achtertuin van haar huis.