GEVELSTENENWACHTKAMER

Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen

GEVELSTENEN
WACHTKAMER

Vereniging Vrienden van
Amsterdamse Gevelstenen

Overzicht van de Gevelstenen Wachtkamer VVAG.

Gevelsteen DESE SWAENEN SYNWIT VAN VEEREN, herkomst onbekend.

De Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen is al ruim dertig jaar bezig met het opsporen en het inventariseren van de vele Amsterdamse gevelstenen. Teruggevonden gevelstenen worden na aankoop of schenking, gerestaureerd en op hun oorspronkelijke plek teruggebracht. Tot voor kort lagen deze stenen her-en-der verspreid door het hele land.

Gevelsteen DEN SCHAER SLIPER, afkomstig uit Vlissingen.

Vanaf september 2022 heeft de vereniging een opslagruimte aan de Lange Leidsedwarsstraat in de binnenstad van Amsterdam ter beschikking gekregen, hetgeen een welkome verbetering is.

Deze zogenaamde ‘Wachtkamer’ fungeert voor de VVAG als thuisbasis. Hier komen diverse vaklieden elkaar dan ook tegen. Ook vindt hier het overleg plaats met de toekomstige eigenaars van de stenen, en is er contact met de geldschieters voor deze gevelsteen- projecten.

Ons lid Pieter Zuidema is de beheerder van de Wachtkamer. ‘Het doel van de VVAG is om de stenen te plaatsen. Tot dat geregeld is, zijn de gevelstenen hier’.

Er zijn veel verschillende soorten aanwezig in de Wachtkamer: gevelstenen, tekststenen, jaartalstenen, uithangborden en ga zo maar door. De collectie in Wachtruimte wijzigt wekelijks, door de inbreng van nieuwe stenen en de herplaatting van aanwezige stenen.

Het is mogelijk (op afspraak) om in de Wachtruimte een kijkje te nemen. Neem hiervoor contact op met de beheerder dhr. Pieter Zuidema via wacht@amsterdamsegevelstenen.nl .

Tekst: Pieter Zuidema (mei 2023)