Frontonsteen met vat en gereedschap
Driehoekstraat 10, Amsterdam
In 2001 werd de VVAG benaderd door het toenmalige Bureau Monumentenzorg om eens te praten over de mogelijkheid van het polychromeren van de gebeeldhouwde frontonvulling in de halsgevel van het pand Driehoekstraat no. 10.
Lauriergracht, met rechts ingang van de Eerste Laurierdwarsstraat en in het midden de smalle Snijdersgang. De paarse stip geeft het pand met de frontonsteen aan. © Stadsarchief Amsterdam
De frontonsteen vlak na restauratie.
De frontonsteen (formaat 60x 120 cm) is afkomstig van de Lauriergracht. Het pandje is, zoals meer huizen in de Driehoekstraat, een zogenaamd Van Houtenpand. De heer van Houten was in de jaren ’30 van de 20ste eeuw inspecteur bij Bouw en Woningtoezicht. Hij ijverde ervoor om, bij sloop van bouwvallige krotten, de vrijgekomen natuurstenen onderdelen opnieuw te gebruiken op de nieuwe panden. Mocht dat niet direct lukken dan zorgde hij ervoor dat de sierende onderdelen in ieder geval bewaard bleven om eventueel, later, op een andere locatie gebruikt te kunnen worden.
Dit was o.a. het geval met deze halsgevel die in de Voorlopige Monumentenlijst van 1928 nog op de Lauriergracht no. 72 vermeld wordt als no. 1916. Bij een totale renovatie van het merkwaardige straatje is de geveltop hier kort na de oorlog herbouwd. Het pand stond voor een schilderbeurt in de steigers en er moest dus op korte termijn een kleurenplan gemaakt worden.
Het resultaat ziet er fraai uit, het is alleen jammer dat Monumentenzorg er niet op aangedrongen heeft de overige natuurstenen onderdelen van de gevel in een Bentheimkleur te laten schilderen. Het donkere zandsteen steekt nu wel erg af bij het gedecoreerde fronton met het, door kuipersgereedschappen omgeven staande vat uit 1725. Een gemiste kans.
Tekst: Onno Boers